Ga naar de inhoud

Bekwaam en integer recruitment: de recruitercode

Gehaaid, onpersoonlijk, bulkmails en cv’s schuiven

Het zijn zomaar wat termen die voorbijkomen als je (online) leest over recruiters. De maatschappij, politiek en ook kandidaten zijn kritisch over het werk van recruiters. En eerlijk gezegd begrijp ik het wel. Ik spreek regelmatig sollicitanten die hun negatieve ervaringen delen. ‘Onpersoonlijke berichten, het gaat niet om jou als persoon maar om het scoren’, dat gevoel. Of ze vertellen over cv’s die zonder overleg worden aangepast en rondgestuurd in een bulkmail. 

Er is helaas een groep recruiters die (in mijn ogen) vooral gaat voor succes op de korte termijn. Scoren, maar daarbij uit het oog verliezen dat je met mensen werkt. Zelf vind ik het ontzettend jammer, dit soort verhalen. En met mij gelukkig meer collega’s. 

Iets betekenen voor mensen 

In 2018 startte dan ook een groep recruitmentprofessionals met het opstellen van de recruitercode. Een samenhangend geheel van praktische richtlijnen en ethische principes, regels en opvattingen die de recuiter hanteert bij het uitoefenen van zijn vak. 

Ik ben heel blij met deze recruitercode en ik onderschrijf ‘m volledig. 

Recruitment is een prachtig vakgebied waarin je echt iets kan betekenen voor de mensen die op je pad komen. Werk is een groot onderdeel van het leven en het wel of niet naar je zin hebben in je baan kan heel bepalend zijn. Kijk maar naar je eigen loopbaan! Iemand helpen om op de juiste plek tot zijn recht te komen is waardevol, vind ik. Als je de recruitercode onderschrijft sta je achter een bekwame en integere uitvoering van dit mooie vak. 

Integer werken staat voor mij bovenaan

Alle aspecten van de code zijn belangrijk, maar voor mij springt integriteit er echt uit. Als we als recruiters die aandachtspunten in acht nemen voorkomen we het grootste gedeelte van de negatieve beeldvorming. Ook op het gebied van communicatie is winst te behalen. Zelf probeer ik zowel richting kandidaat als opdrachtgever zo transparant mogelijk te zijn. Minpunten leg ik eerlijk op tafel. Een reëel beeld helpt beide partijen namelijk om de juiste keuze te maken. Het gaat om de lange termijn, je wilt niet dat iemand na drie maand stopt omdat het tegenvalt. 

Mijn oproep aan jou

Zelf ben ik blij met de recruitercode. Ik committeer me eraan en mensen mogen mij aanspreken als ze verbeterpunten zien. Mijn oproep aan collega recruiters is: lees de recruitercode eens door en ga bij jezelf na hoe jij handelt. Welke punten onderschrijf je? Welke niet? Is het nodig om je werkwijze aan te scherpen? Laten we kritisch blijven en met z’n allen de beeldvorming rond recruitment positief beïnvloeden! 

Samengevat: de 7 onderdelen van de recruitercode

In de recruitercode worden als eerste de 1. basiskwalificaties van een recruiter omschreven. Wat moet je nou eigenlijk kunnen als recruiter? Van kennis van de werking van de arbeidsmarkt, tot vaardigheid in het voeren van sollicitatiegesprekken. 2. Integriteit is het tweede punt waarin bijvoorbeeld staat: gebruik geen fictieve vacatures of kandidaat profielen, bepaal een termijn waarbinnen je geplaatste kandidaten niet benaderd voor een andere vacature, etc. Punt 3. anti-discriminatie gaat om bewustwording van je eigen vooroordelen en ook over selecteren op functierelevante criteria en actief voorzorgsmaatregelen nemen om discriminatie te voorkomen. Belangrijke aspecten van 4. communicatie zijn: transparant, respectvol, correcte informatie, bereikbaarheid, geheimhouding en het geven van relevante feedback. Recruiters hebben kennis van, en handelen naar relevante 5. wet- en regelgeving en codes en weten hoe ze moeten 6. omgaan met vertrouwelijke informatie en/of persoonsgegevens. Tot slot zijn er een aantal factoren op het gebied van 7. arbeidsvoorwaarden en onderhandelen, bijvoorbeeld de kandidaat zo vroeg mogelijk infomeren en het voorkomen van ongelijkheid.

Ga voor de volledige recruitercode naar www.recruitercode.nl

2022 (9)
Call Now Button