TERUGBLIK | VAN LOONDIENST NAAR ONDERNEMERSCHAP

Time flies when you’re having fun. Binnen mijn bedrijf houd ik me dagelijks bezig met de ontwikkeling van mensen en organisaties. Hoog tijd om te kijken naar mijn eigen ontwikkeling. Daarom: een terugblik op mijn eerste half jaar als ondernemer.

‘Zie jij jezelf als echte ondernemer?!’ Een vraag die regelmatig aan mij gesteld wordt sinds ik begin 2022 als zelfstandig professional mijn loopbaan heb voortgezet. Wat antwoord je eigenlijk op deze vraag? Wat is überhaupt de definitie van ondernemen? Ik geloof dat dit voor iedereen anders is.

De stap naar ondernemerschap ging voor mij niet over één nacht ijs. Het was iets wat al vaker in mijn hoofd speelde en waarvan ik wist dat ik het wilde. De daadwerkelijke stap nemen was echter een heel proces.
Bianca

Een keuze maken

Ik kwam in een fase waarin ik merkte dat ik steeds meer de verbinding met mijzelf aan het verliezen was. Dit klinkt misschien wat zwaar, maar ik miste het plezier in mijn werk en wist diep in mijn hart dat ik, om verandering tot stand te brengen, een keuze moest maken. Lange tijd kalmeerde ik mijzelf echter met het feit dat ik uit veel dingen ook zeker energie haalde. Leuke collega’s, een uitdagende hightech werkomgeving, gave projecten en meer.  Dus koos ik er toch voor mee te bewegen met de organisatie. Maar werd ik er als mens gelukkiger van? Vele gesprekken in mijn omgeving (inclusief een fijne coach) gaven mij nieuwe inzichten.

 

Na letterlijk alle beren eerst op de weg te hebben gezet, realiseerde ik mij uiteindelijk dat door mijn ‘vleugels uit te slaan’ ik weer dichterbij mijzelf kon komen. Ik kon gaan werken aan mijn ‘missie’ en mijzelf doorontwikkelen. Hetgeen waar ik naar verlangde.

Nu voel ik de vraag al aankomen:

'Maar dit kan toch ook door in loondienst te blijven?'

Misschien. Maar inmiddels wist ik ook dat wanneer ik in een bepaalde ‘comfortabele’ positie terecht kom, er uiteindelijk onrust zal ontstaan. Ik heb zelf graag de touwtjes in handen. Zeker als het gaat over het werk dat ik doe en leuk vind. Ik wil nieuwe ervaringen op blijven doen. Spannend? Jazeker! Ik wist ook niet wat het ondernemerschap mij zou gaan brengen. Nieuwsgierigheid had de overhand en ik wist het zeker: de stap naar ondernemerschap wilde ik uitproberen. En als het resultaat anders uitpakt dan gehoopt, dan zal het me hoe dan ook waardevolle inzichten geven. De rust die ik voelde na het maken van deze keuze gaf mij alle vertrouwen.

Wat is voor mij dan ondernemen?

Ondernemen is voor mij waarde toevoegen. Met mijn kennis en ervaring wil ik bedrijven en hun medewerkers een stap verder helpen. Het gaat niet over omzet, maar over momenten van (persoonlijke) groei. Het is mijn passie om te blijven bouwen. Ondernemerschap is voor mij dus ook geprikkeld blijven. Daarnaast brengt het vrijheid en flexibiliteit. Het geeft me ook ruimte om buiten mijn vakgebied te werken aan projecten. Zo zet ik samen met een vriendin, Anieke van Wijnen, mooie stappen in de ontwikkeling van onze droom: een duurzaam en innovatief verblijfsconcept. En collega’s? Die heb ik nog steeds! In mijn projecten werk ik veel samen met (HR)collega’s vanuit organisaties en andere ondernemers om mij heen.

De balans opgemaakt

Ik vind het zo ontzettend gaaf dat ik nu diverse technische organisaties ondersteun bij hun vraagstukken op het gebied van Recruitment en Learning & Development. Ik kan impact maken en tegelijkertijd groeien als persoon. Ik werk in high-tech en innoverende omgevingen, een dynamiek die bij mij past. Door van betekenis te zijn voor meerdere organisaties blijft mijn werkweek afwisselend. Samen met mijn opdrachtgevers bouw ik aan een fundament voor duurzame groei. Ik word daar blij van. De energie die het mij geeft door deze meerwaarde te kunnen bieden is ongekend!

 

 

Natuurlijk heeft zowel ondernemen als in loondienst werken zo z’n voor- en nadelen. Maar zolang het voorspoedig blijft gaan en ik bovenal doe wat ik leuk vind, is het ondernemerschap helemaal mijn ding.

Ik ben benieuwd naar jouw ervaring: ben jij gelukkig met wat je doet? Denk je ook wel eens na over een stap naar het ondernemerschap en wil je er over sparren? Neem gerust contact met mij op!
Bianca
Dit bericht delen op: