2023 PART ONE IN ÉÉN ZIN

December 2022 schreef ik: time flies when you’re having fun en die uitspraak gaat nog steeds op. Om me heen gaan steeds meer mensen op zomervakantie, de weken vliegen in sneltreinvaart voorbij. Juist nu vind ik het heel waardevol om stil te staan en terug te blikken. Hoe gaat het eigenlijk? Hoe kijk ik terug op het jaar tot nu toe? Wat loopt lekker en waar word ik minder blij van? 

Want, eerlijk is eerlijk, naast lol en mooie successen waren er afgelopen halfjaar ook uitdagingen, af en toe een teleurstelling en hier en daar moeilijke keuzes. Ondernemen is voor mij één grote leerschool!

Loslaten

Een van de dingen die ik ontdekte is dat ik het afronden van opdrachten best een ding vind. In mei stopte ik, na ruim een jaar, bij Masévon en liep ik tegen het ‘loslaten’ aan. Ik heb een behoorlijk verantwoordelijkheidsgevoel en als eigenaar van mijn werk weet ik zeker dat het voor elkaar komt. Om dat werk vervolgens aan anderen over te laten, die het misschien net op een andere manier doen… Dat bleek ik toch lastiger te vinden dan ik misschien in eerste instantie dacht ;). Nog even een belletje plegen of een appje sturen; mijn hoofd ging door met het werk terwijl dat niet meer hoefde. 

 

Daarnaast is het ook gewoon jammer dat het fijne contact wat je met mensen hebt opgebouwd minder wordt. 

Positieve reacties

Desondanks kreeg ik veel positieve reacties, en nog steeds. Collega’s en leidinggevenden maar ook sollicitanten, even een bedankje via de mail of app, of een bos bloemen. Ik heb echt de eer van m’n werk ervaren. Het voelt goed om zo afscheid te nemen en ik ben trots op wat ik samen met mijn collega’s heb kunnen realiseren. We hebben een recruitmentsysteem geïmplementeerd en een mooie professionaliseringsslag gemaakt, dat geeft een goed gevoel. 

Positieve reacties

Soms, zoals ik bij Masévon heb ervaren, verloopt een samenwerking optimaal en zit je volledig op 1 lijn met een opdrachtgever. Inmiddels weet ik ook dat dat niet altijd het geval is. Als mijn visie op recruitment niet helemaal overeenkomt met die van mijn opdrachtgever wordt samenwerken uitdagend!  

Lange termijnvisie

Zo geloof ik dat recruitment een totaalpakket is en veel meer dan alleen een aantal wervingstrajecten. Wat voor werkgever ben je? Wat heb je werknemers te bieden? En, heel belangrijk, hoe zichtbaar ben je als werkgever? Een diversiteit aan inspanningen zorgt ervoor dat je als werkgever aansluit en zichtbaar bent op de arbeidsmarkt, gericht op de lange termijn. Daar wil ik mij mee bezig houden. 

 

Het lastige is dat die inspanningen vaak niet direct meetbaar zijn en tijd kosten. Een mooie video levert niet gelijk de gewenste aantallen sollicitanten op. Maar het totaalplaatje, op basis van een goed doordachte visie, zorgt ervoor dat je bekendheid groeit. Dat toekomstige werknemers op een positieve manier in aanraking komen met jouw bedrijf. 

 

Heel eerlijk? Ik geloof dat het niet anders kan. Zeker in de techniek moet je wel als je de komende jaren collega’s wilt blijven aannemen. Het gaat om positieve en eerlijke communicatie. Wie ben ik als bedrijf en hoe vertaal ik dat naar mijn doelgroep? Hoe zorg ik dat mijn medewerkers ambassadeurs worden? 

 

In de praktijk merk ik dat niet iedereen in de gaten heeft hoe de markt ervoor staat en wat ervoor nodig is om de juiste mensen te vinden en aan je te binden. Een groot onderdeel van mijn taak is dan ook om daarover helderheid te geven. Het is een mooie uitdaging, maar ik moet eerlijk toegeven dat het ook lastig kan zijn. En soms kom je tot de conclusie dat je niet op 1 lijn zit. Ondernemerschap dwingt mij om keuzes te maken en dicht bij mijzelf te blijven. En dit kan dus ook een afscheid betekenen, eerder dan gepland. 

Summertime & opleiding

De komende tijd ben ik bij Machinefabriek Geurtsen bezig met een aantal uitdagende wervingsprojecten en het versterken van ons werkgeversmerk. Daarnaast verwacht ik snel weer met een ander mooi project aan de slag te gaan (stay tuned)! Ik werk lekker door deze zomer, veel mensen bezinnen zich in de vakantieperiode en ik vind het belangrijk dat recruitmentactiviteiten juist dan doorlopen. Mijn vriend en ik gaan wat weekendjes weg en eind september staat een mooie reis naar Vietnam op de planning. En voor de periode daarna zijn er alweer volop plannen! Samen met een vriendin van mij zet ik nu concrete stappen in de realisering van onze droom: een duurzaam verblijfsconcept. Ik overweeg daarnaast om later dit jaar een opleiding te gaan doen. Ik mis namelijk een stukje expertise op het gebied van talent scans en coaching daarin. Mensen begeleiden in de zoektocht naar werk dat écht bij hen past vind ik heel waardevol. Zin om mijn kennis op dat gebied uit te breiden!

Veel geleerd, successen en uitdagingen, pieken en uitdagingen ;-), ontzettend veel leuke mensen, blij dat ik aan het ondernemen ben en energie voor mooie plannen na de zomer. Voor nu wens ik jullie allemaal een hele fijne vakantie toe, geniet van rust en inspiratie en tot snel!
Bianca
Dit bericht delen op: