WAAROM WERK JIJ IN DE TECHNISCHE SECTOR

Een vraag die ik regelmatig (en met enige verbazing) krijg van mensen. 

Onlangs sprak ik bijvoorbeeld iemand uit mijn vakgebied, werkzaam in de zorgsector. “Ik snap niet dat jij in de techniek kunt werken. Die mannenwereld, al dat technische”. Ze begreep niet wat ik er leuk aan vind. Andersom hetzelfde verhaal trouwens, want werken in de zorg zie ik ook niet voor mij… 

Ik houd ervan. High-tech, weinig bureaucratie, korte lijnen, snel beslissingen kunnen nemen, altijd in beweging, ondernemend, heerlijk! 

Van jongs af aan

Al op jonge leeftijd kwam ik in aanraking met de techniek. Mijn vader is ondernemer binnen de meet- en regeltechniek (klimaatbeheersing) en daar zag ik al die voortdurende beweging. Hij was (en is nog steeds) bezig met de ontwikkeling en verduurzaming van zijn bedrijf. Je kunt in deze markt niet stilstaan en dat is precies wat mijn interesse wekt. 

 

Mijn eerste baan was dan ook bij een uitzendbureau in de techniek. Ik kwam overal over de vloer en heb een diversiteit aan bedrijven en technieken leren kennen. Iedere keer weer werd ik geïntrigeerd door het vakmanschap, multidisciplinaire karakter, (maatschappelijke)impact en tastbaar ‘eindproduct’. 

Past bij mijn persoonlijkheid

Daarnaast ga ik goed op de rechttoe rechtaan mentaliteit in deze sector. Geen poespas, maar ondernemen en ontwikkelen. Concreet resultaat en een mooi eindproduct waar je samen aan werkt. Ik vind het prachtig om op de vloer allerlei machines tot leven te zien komen. Zelfs als niet- techneut word ik daar blij van! Het geeft een bepaalde trots als je met elkaar zulke toffe dingen kunt realiseren. En gelukkig werken er ook steeds meer vrouwen in de technische sector 😉.

Samengevat:

  • De maakindustrie is altijd in beweging en is een belangrijke sector voor onze economie; 
  • De sector biedt diverse mogelijkheden om te blijven ontwikkelen als persoon; 
  • Ik vind het tof om een bijdrage te leveren aan de grote uitdagingen waar deze industrie mee te maken heeft zoals de krapte op de arbeidsmarkt, digitalisering en robotisering; 
  • Innovatie staat voorop in deze industrie. Je ziet vaak de nieuwste technologieën en systemen voorbij komen die een maatschappelijke impact hebben. 

Ik word weleens gevraagd voor opdrachten in totaal andere markten, maar tot nu toe voel ik geen aantrekkingskracht om daar op in te gaan. Door de jaren heen ben ik ‘de taal’ van de branche gaan spreken. Ik snap wat er speelt en welke posities er binnen organisaties zijn. Zo kan ik mijn toegevoegde waarde leveren en onderscheidend zijn in mijn dienstverlening. 

Voor jou ook zo vanzelfsprekend?

Ik ben in deze sector gegroeid, kan er mijn grenzen verleggen en mijzelf ontwikkelen. Voor mij heel vanzelfsprekend! Net zoals de keuze voor de zorg heel logisch was voor degene die ik onlangs sprak. Hoe is dat voor jou? ⤵️

In welke sector werk jij en is dit een bewuste keuze?
Bianca
Dit bericht delen op: